Pizza tészta
Kalória: 478
Elkészítési idő: 60 perc
netriport
Hozzávalók:
4 személyre
500 g finomliszt
110 ml tej
1 csapott evőkanál cukor
Fél kocka élesztő (25 g)
1 csipetnyi só
1 egész tojás
víz
Ízlés szerint oregánó, bazsalikom, pizza fűszerkeverék

netriport A pizza olasz eredetű étel, melynek története egészen az időszámításunk előtti 3. századra nyúlik vissza. Mai formáját Raffaele Espositónak köszönheti, aki 1780-ban egy napjainkban is működő nápolyi sütödében alkotta meg ezt a világszerte kedvelt lapos kenyérfélét. Az első igazi pizzéria 1830 körül nyílt meg Nápoly városában, melynek történelmi ízeit még ma is élvezhetjük. Érdekesség, hogy a kezdeti időkben a paradicsomot még nem ismerték, és helyette mézzel édesítették meg a tésztát.
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, csomómentesre keverjük benne az elmorzsolt élesztőt és a cukrot, majd meleg helyre téve felfuttatjuk. A felfuttatott élesztőt összekeverjük a liszttel, annyi vízzel, hogy picit puha, ragadós tésztát kapjunk, tojással, sóval és saját ízlésünk szerint tehetünk bele oregánót, bazsalikomot, pizza fűszerkeveréket (fűszerezzük bátran, annál finomabb lesz a tésztája). Az egészet csomómentesre összedolgozzuk és egy órán át meleg helyen kelesztjük. A tésztát tehetjük bármilyen tepsire, pizzasütőre (ajánlatos szilikonos formát vásárolni, így megkíméljük magunkat az állandó vajazgatásától és az esetleges tésztaletapadás okozta bosszúságtól). Amennyiben a ropogósabb pizzát szeretjük, a tésztát vékony rétegben helyezzük a sütőformára. A tetejét picit átkenjük olajjal, és ízlés szerint tehetjük rá a feltétet.
Tipp:
A recept tojás nélkül is tökéletes!
Tálalási javaslat:
Az olaszok a pizza mellé mindig könnyű vörös bort fogyasztanak. Válasszunk hát mi is egy szép könnyű portuguisert, vagy kékfrankost, esetleg kadarkát.
Jó étvágyat kívánunk!
Receptkereső
   
 

*vesszővel elválasztott felsorolás